Sider

lørdag 18. oktober 2008

"Rebel Without a Cause"

James Deans virkelige gjennombrudd fikk han i Nicholas Ray’s kultfilm ”Rebel Without a Cause” (1955), der han evigjorde rollen som den rebelske og sensitive Jim Stark.


Rebel cover: James Dean in his infamous red lether jacket

“You're tearing me apart! Boy, if I had one day when I didn't have to be all confused and I didn't have to feel that I was ashamed of everything... If I felt that I belonged someplace. You know?”
– James Dean som ”Jim Stark”.

”Rebel Without a Cause” (norsk: ”Rotløs Ungdom”) handler om den plagede syttenåringen Jim Stark, som har flyttet med foreldrene sine til en ny by i Los Angeles. De har flyttet nærmest som nomader, og sønnen er lei av at foreldrene flykter hver gang noe skjærer seg. Begynnelsen av filmen viser en beruset og melankolsk Jim som blir tatt inn på politistasjonen, hvor hans første sammenstøt med den småklengete Plato (Sal Mino) utspiller seg. En sterk emosjonell scene utspiller seg på stasjonen mellom Jim, overbetjenten og hans foreldre og bestemor. På stasjonen befinner også Judy seg. Neste dag kommer han i kontakt med Judy (Natalie Woods) på skoleveien, en søt pike som viser seg å være kjæresten til Buzz, lederen i den lokale ungdomsgjengen. Allerede etter første dag på Dawson High School kommer Jim strid med Buzz og gjengen hans. For å beskytte sitt gode navn og rykte, føler Stark at han må bevise at han ikke er en pyse, og tar han imot Buzz’s utfordring om å konkurrere i et 'chicky run'. Det går ut på å kjøre om kapp mot en kystklippe, hvor den første som kaster seg ut, blir erklært som 'chicken'. Under racet oppstår det tekniske problemer i Buzz sin bil - han klarer ikke kaste seg ut i tide - og blir med bilen utfor kanten. Konsekvensen er fatal; han dør. En sjokkert Jim flykter mens politiet ankommer ulykkesstedet. Han blir oppsøkt av en nedbrutt Judy og de finner trøst i hverandre.Sammen med Plato, forskanser de seg i et ubebodd villa, oppe i høyden av byen. De hevngjerrige vennene til den avdøde Buzz tar opp jakten etter Jim, og sniker seg inn på dem i huset. Den overbeskyttende Plato, som endelig har funnet en venn, tar frem en pistol han har funnet hjemme og skyter den ene gutten i benet. I panikk gjemmer Plato seg i skolebygningen, hvor han fort blir omringet av politi. Stark innser at Plato har psykiske problemer, og Jim og Judy kommer seg inn i bygningen og forsøker å snakke Plato ut av knipen. Jim snakker rolig med Plato og spør han om å få ta en titt på pistolen. Diskré fjerner han ammunisjonen og gir pistolen tilbake. Etter godsnakking klarer Jim å overbevise Plato om å overgi seg, og de kommer rolig ut mens politiets holder et nært øye med dem. Men da politiets lyskaster plutselig blir rettet mot Plato, løfter han hendene for å skygge mot det sterke lyset, og pistolen blir oppfattet som truende. Idet Jim håpløst skriker ut at det den ikke har kuler, blir Plato skutt i brystet. Han faller om og Jim kaster seg over ham i en opprivende scene. Jims far forstår ham endelig, og sier: ”Come on Jim, stand up... I'll stand up with you... I'll try to be as brave and strong as you want me to be.”

”Rebel Without a Cause” tar for seg et vidt motivspekter, der tenåringsangst og forelderopprør er hovedtema. Filmen griper også om tema som rådløse foreldre og den mannsdominerte stillingen i samfunnet. På mange områder var filmen revolusjonerende og unik for sin tid. Tenåringsangsten er et gjennomgående tema i filmen. Spesielt Deans lidende og selvdestruktive karakter gjenspeiler dette, som for eksempel da han sier: ”I don't know what to do anymore. Except maybe die...“ Filmen handler tar også for seg temaet om den macho-stillingen menn har i samfunnet, som vi for eksempel blir vitne til i "chicky-run'et" mellom Buzz og Jim. Buzz: “You know something? I like you.” Jim: “Why do we do this?” Buzz: “You've gotta do something. Don't you?”


Igjen søker Deans’ filmkarakter etter gjensidig kjærlighet. Kjærligheten han ikke synes å oppleve i sin dystfunksjonelle familie, prøver han å finne hos nye venner; men som egentlig bare leder han til videre trøbbel. Nøkkelen bak Deans suksess i ”Rebel Without a Cause”, var trolig at det var lett å identifisere seg med den rebelske tenåringskarakteren. I filmen trosset Dean foreldrene sine på en måte som ikke var sett før, og satte dermed fingeren på det relativt nye kulturelle og generasjonsbestemte opprørfenomenet hos datidens ungdom. Dean ble en representant for ”Babyboomerne” og ”Beatgenerasjonen” (samlebegrep om ’ungdomsrevolusjonen’ som oppstod i USA og resten av verden i 1940- og 60-årene).

Les mer om min obsesjon med James Dean her: http://www.freewebs.com/jamesdeanbiografi

Ingen kommentarer: