Sider

mandag 17. november 2008

"Le suicide" og den selvoppfyllende profeti

jeg har nå sittet i 6 timer og lest til eksamen i samfunnsvitenskaplige tenkemåter. den er fire dager unna. jeg begynner å bli så smått lei, og da er sifte av studieteknikk nødvendig. hvorfor ikke blogge litt om stoffet samtidig som å lære?

"Selvmordet" eller "Le Suicide" ble utgitt av Emile Durkheim, hvor han formulerte den sagnomsuste selvmordshypotesen. Han framsatte en teori om hvorledes selvmordsraten samvarierte med henholdsvis protestantiske og katolske aktørers sosiale integrasjon i nærmiljøet. Hans metode var et kvantitativt studie (mange enheter og få variabler - fokus på bredde) blant individer i tyske og sveitsiske provinser. ut i fra sine studier fant han ut at individer med protestantisktilhørighet var mer utsatte for selvmord enn katolske aktører. dette mente han var fordi den katoliske kirken stod sterkere i samfunnet og integrerte individer til en mer samlet gruppe enn potestantismen. det er ingen direkte effekt mellom teologisk tilhørighet og selvmordhyppighet, men i hvilken grad individet føler seg integrert i samfunnet.

Bilde fra den bisarre men litt kule internettbevegelsen "Suicide Girls" - alternative amatørbilder av tatoverte jenter [http://suicidegirls.com/]

Over til noe annet.
”Den selvoppfyllende profetien er i begynnelsen en feilaktig definisjon av situasjonen, som maner fram ny atferd, som i sin tur gjør at den opprinnelige feilaktige definisjonen blir sann” (Merton 1978). I forelesningssammenheng viste foreleser til dette eksempelet: "En student er bekymret for å stryke til eksamen. Han blir nervøs og klarer ikke å konsentrere seg om lesingen. Så stryker han" (Overbevist feiltagelse skaper sin egen falske bekreftelse). Det var vel mange studenter som følte seg truffet av denne teorien, deriblant meg selv.

Med andre ord: Kaller man en person for en tyv, vil han stjele.

Ingen kommentarer: